La Paloma
Documentaire
2001
De documentaire volgt een aantal bezoekers van de danszaal La Paloma gelegen in het hart van Barcelona en legt via hun persoonlijke verhalen en herinneringen de geschiedenis van deze zaal vast.
La Paloma is een beroemd danspaleis met een schitterend Jugendstil-interieur dat al honderd jaar in het hartje van Barcelona staat
Voor veel van de hoog bejaarde bezoekers is de danszaal een vervanging van de kerk en het dansen een bijna religieuze belevenis. Dansen in La Paloma geeft hun troost en afleiding en is ook voor velen inmiddels een belangrijke sociale ontmoetingsplaats.
met o.a. de schrijver: Manuel VŠzquez MontalbŠn

`Ik woon bij mijn moeder, dus ik moet af en toe stoom afblazen', verklaart de Spaanse vrouw, die al 28 jaar vaste bezoeker is van de dansgelegenheid La Paloma in hartje Barcelona. De vrouw zit altijd aan hetzelfde tafeltje en danst altijd vooraan. Ze is niet de enige vaste klant van La Paloma. De danszaal is voor tal van de vaste cliŽntŤle een ontsnappingsmogelijkheid uit het dagelijks bestaan, een vaste plek voor troost en afleiding. Filmmaker Charles Leeuwenkamp volgde een aantal van deze bezoekers en legde via de persoonlijke verhalen en herinneringen ook de geschiedenis en de waarde van deze beroemde danszaal vast. La Paloma is in 1903 opgericht en nooit verhuisd. Beroemde kunstenaars als Picasso en Matisse dansten al onder de driearmige kroonluchter, die de grote zaal met de afmetingen van een fabriekshal nog altijd domineert.

.
.
regisseur
Charles Leeuwenkamp
schrijver
Lopez Abellan, Charles Leeuwenkamp
co-produktie
AVRO, Discovery Channel S. America
speelduur
55 min
.
.
.
.
stills

300dpi