MAX VELTHUIJS - IS HET LEVEN NIET PRACHTIG!
Documentaire
2003
Max Velthuis - Is het leven niet prachtig! is een intiem en uniek filmportret over de prentenboekmaker van de Kikkerboeken die over de hele wereld bekend zijn.
Max Velthuijs, die tijdens het maken van de documentaire tachtig jaar werd, wordt gevolgd tijdens de totstandkoming van zijn laatste boek, Kikker is bedroefd. De documentaire geeft een goed beeld hoe de man achter 'Kikker' leede en werkte en straalt dezelfde rust en soberheid uit als de wereld waarin Max Velthuijs leeft en zijn boeken schrijft.

Max Velthuijs (1923-2005), geestelijk vader van de Kikkerboeken schreef en tekende negen prentenboeken over Kikker, maar ook over andere dieren en won daar verschillende prijzen mee. Hij oogstte wereldwijde bekendheid met zijn werk. Velthuijs voelde zich altijd meer een tekenaar en zag het schrijven als een noodzaak omdat er nu eenmaal een verhaaltje bij de tekeningen hoorde. Regisseur Arno Kranenborg maakte een intiem en uniek filmportret van Max Velthuijs en volgt hem bij de totstandkoming van zijn laatste boek, “Kikker is bedroefd”. De documentaire geeft een goed beeld hoe de man achter 'Kikker' leefde en werkte.
Als eerbetoon aan zijn werk werd in oktober 2006, op initiatief van de Stichting P.C. Hooft-prijs voor Letterkunde, de Max Velthuijs-prijs in het leven geroepen, een nieuwe oeuvre prijs voor illustratoren van kinderboeken. De prijs zal in 2007 voor het eerst worden uitgereikt.

.
.
regisseur
Arno Kranenborg
schrijver
Arno Kranenborg
co-produktie
VPRO, Letterkundig Museum
speelduur
55 min
.
.
.
Links
.