SAINT AMOUR
Telefilm
2000
Saint Amour is voor een deel gebaseerd op waargebeurde feiten uit het leven van de uitgetreden priester André Truyman. Truyman begon aan het eind van de jaren zestig als regulier priester een gevecht voor het recht op een relatie. Het werd een strijd met God, met zichzelf én met de Rooms Katholieke Kerk, waarin vrouwen en seksualiteit een belangrijke rol spelen.
Het is 1969. Pater Louis (27) leeft in een klooster. Zijn priesterschap is voor hem een roeping. Wanneer echter zijn vriend en collega-priester Daniël (28) een verhouding met een vrouw begint, worden voor Louis vragen actueel die de rest van zijn leven zullen gaan bepalen. Waarom mag een priester geen normaal seksueel leven leiden, waarom mag hij geen intieme verhouding met een ander mens onderhouden? Door een reeks van gebeurtenissen komt Louis in opstand tegen de Rooms Katholieke Kerk.

In 1973 leeft Louis buiten het klooster. Het toeval brengt hem in contact met een vrouw die hem de liefde leert kennen. Door zijn verhouding met Daikha begint Louis te begrijpen wat het betekent om van iemand te houden, om niet langer alleen te zijn.
In 1999 is de korte verhouding met Daikha vrijwel vergeten. Louis heeft de Kerk de rug toegekeerd en woont samen met zijn jeugdliefde Liliane. Dan komt er een bericht waardoor het leven van Louis voor de derde keer ingrijpend zal veranderen...

Deze telefilm kwam tot stand met steun van: IKON, CoBoFonds, Ministerie van OC&W en het Stimuleringsfonds

.
.
regisseur
Eric Oosthoek
schrijver
Erik Oosthoek, gebaseerd op het dagboek van André Truyman
co-produktie
IKON, CoBoFonds, Min. van OCnW, Stifo
speelduur
100 min
.
cast
ANTONIE KAMERLING
KEES COOLEN
ANNA ROTTIER
JASPERINA DE JONG
PIETER VAN DER SMAN
HUBERT DAMEN
RENÉE FOKKER
KAREN VANPARYS
GONNY GAAKEER
JAPPE CLAES
SENNE ROUFFAER
CAS ENKLAAR
JOS VAN GORP
ARTHUR BONI
MARIE VINCK
.
.
.